menu

Izrada web stranica

izrada web stranica

Kako bismo vašu web stranicu dizajnirali u skladu s vašim očekivanjima, potrebno je:

 • analizirati potrebe vašeg poduzeća, ciljeve i očekivanja
 • analizirati želje i očekivanja korisnika vaše web stranice
 • predložiti dizajn koji dorađujemo do konačne potvrde s vaše strane

Od vas očekujemo:

 • jasan cilj te potrebne funkcionalnosti web stranice
 • želje i prijedloge oko dizajna s potencijalnim primjerima web stranica koje smatrate referentnima iz bilo kojeg razloga
 • upute i materijale potrebne za izradu web stranice kao što su: logotip, tekstovi i fotografije

Naše web stranice su:

 • korisnički orjentirane - sadržaj i izrada stranica su usmjereni za određenu skupinu korisnika
 • prilagođene pretraživačima - poseban naglasak je na optimizaciji stranica kako bi bile uočene od strane pretraživača te bolje rangirane
 • jednostavne – struktura i web dizajn stranice prezentirani su na način da se posjetioci njima mogu jednostavno služiti te u kratkom roku pronaći traženu informaciju odnosno obaviti kupovinu, bez zabune ili lutanja po web stranici
 • prezentacijske - cilj nam je napraviti web stranicu koja će na adekvatan način prikazati sve proizvode ili usluge7

Proces izrade web stranice

Izrada kvalitetne web stranice je složen proces koji nikad ne završava. Zbog toga je vrlo važno upoznati se s fazama izrade kako ne biste mislili da je proces došao do svoga kraja kad se web stranica postavi na web server, što je vrlo često i naravno krivo.

Proces izrade web stranice, rješenja „ključ u ruke“, a ne nekog popunjavanja predloška, sastoji se od 7 ključnih faza:

1. Prikupljanje informacija o projektu

Treba uzeti u obzir velik broj faktora, od same povijesti koju klijent ima iza sebe, do poslovnih ciljeva i ideja.

Najvažnije:

 • svrha: koju svrhu web stranica treba ispuniti poput informativne, edukativne ili prodajne
 • ciljevi: što je konačni cilj stranice, je li to prihod, dijeljenje informacija, online vizitka ili nešto drugo?
 • ciljna skupina: postoji li neka posebna grupa korisnika koja bi trebala biti glavna skupina, tko je "idealni" korisnik, njegov spol, godište, interesi? Sve su to faktori koji će utjecati na sam vizualni koncept stranice
 • sadržaj: koji sadržaj će se prezentirati korisnicima? Traže li oni specifičnu informaciju i uslugu?
izrada web stranica

2. Planiranje

Informacije prikupljene u prethodnoj fazi se u ovoj prvo analiziraju i stvara se plan izrade web stranice. U ovoj fazi se definira mapa web stranice s popisom svih glavnih linkova i njihovih podlinkova (ukoliko postoje) te stavkama unutar pojedinih. Ovo je osnovna vodilja dizajneru prilikom prikaza sadržaja i njihove organizacije. Vrlo je važno da raznolik sadržaj bude ujednačen prilikom prikaza, da je navigacija jasna i konzistentna kako se korisnik ne bi na web stranici izgubio ili preskočio bitan dio sadržaj. Pojedini specijalisti u ovoj fazi analiziraju izrađenu dokumentaciju i stvara se vremenski plan koji se prezentira klijentu.

izrada web stranica

3. Dizajn

Oslanjajući se na podatke koji su prikupljeni u prvoj fazi, na organizaciju i mapu stranice iz druge faze može se krenuti u definiranje izgleda i dojma web stranice. Za ogledni primjerak slaže se mock-up s primjerom izgleda web stranice i rasporeda elemenata. Time si u startu određuju neke granice prilikom izrade. U ovoj fazi je komunikacija najvažniji faktor za dobar web, što znači delegirati prave i odgovorne ljude za suradnju.

izrada web stranica

4. Programiranje

Development, odnosno razvoj (programiranje) web stranice je faza koja počinje onog trenutka kada klijent odobrava dizajn. Developeri statičku sliku web stranice pretvaraju u dinamičku web stranicu.

I to se odvija u dvije podfaze koje idu paralelno:

 • Frontend development - odnosi se na razvoj "kostura" web stranice, odnosno pretvaranje statičke slike u HTML/CSS.
 • Backend development - odnosi se na razvoj baze podataka, administracije i naravno spajanje dinamičkog sadržaja u HTML
izrada web stranica

5. Kreiranje i punjenje sadržaja

Ukoliko je web stranica lijepa i dobrog dizajna, onda će se korisnik na njoj zadržati, osjećati će se ugodno prilikom rada.

Međutim, ključni je sadržaj kojega netko kreira, koji se ne kopira iz raznih drugih sadržaja, nego se radi prema projektu, zahtjevima i specifikacijama klijenta te je daleko vrijedniji od onog kopiranog. Razlog je što korisnik vidi unikatnu informaciju, a što pokazuje da nismo samo jedan od „preprodavača“ neke usluge i dodatno, korisnik dobiva informacije koje se tiču direktno njega.

U konačnici, takvi stručno napisani tekstovi su u lektorirani, gramatički ispravni i korisnik time može vidjeti s koliko se pažnje na cijelom projektu radilo.

izrada web stranica

6. Testiranje i isporuka

U današnje vrijeme korisnici pristupaju webu putem velikog broja uređaja, od mobitela, notebooka, tableta pa do desktop računala te je potrebno provjeriti prikaz na različitim uređajima. Kada je test zaključen i iteracija promjena odrađena, vrijeme je za isporuku stranice i njenu aktivaciju.

izrada web stranica

7. Održavanje i ažuriranje

Web stranica je gotova kad se postavi online. Ukoliko se radi o sustavu koji je isprogramiran, onda klijentu omogućavamo nadogradnje, ubrzanja sustava, korekcije, ali i održavanje raznih frameworka korištenih u izradi.

izrada web stranica

Zatražite ponudu za izradu web stranica

/
Bruckom Logo